djurskyddslagen

Har nyss varit ute och städat och mublerat om hos kaninerna, det är så himla kul att se de två små sötnosarna springa runt i det nya halmet och vara glada, skulle nästan kunna sitta där hela dagen och titta på dom :)
Apropå kaninerna så ska vi få en till, då är det äntligen 3 igen, som vi e så vana vid :) Men det är iallafall ingen kanin som helst som vi ska få utan det Honey Bees mamma faktiskt. Gud va kul! Tänk hur glad hon kommer bli av att få träffa sin mamma igen :')

I skolan så läser vi en kurs som heter Sällskapsdjur 1, just nu håller vi på med gnagare och har gått igenom djurskyddslagen lite smått för gnagare. Det är mycket som man inte visste, och det är nog inte många som ens vet att det finns regler och kan hålla sina gnagare hur som helst. Vi gick igenom speciellt att kaniner ALLTID ska ha tillgång till kvistar/rötter så att de ska kunna slipa ner tänderna, vid vanlig fodring av kaninmat (som egentligen inte alls behövs) så tar dom under och överkäken upp och ner och tuggar vilket inte ger en slipeffekt. Men vid tillgång till gräs/hö/kvistar/ och rötter så knaprar dom med tänderna från ena sidan till den andra vilket ger en slipeffekt.

Kaninernas tänder växer hela livet och utan att få slipa tänderna så kan flera sjukdomar uppkomma.
Och eftersom att kaniner/gnagare har hög ämnesomsättning i kroppen så är det viktigt att dom får veterinärvård såfort en skada uppkommer, annars är risken stor att gnagaren dör inom minst ett par timmar.
Gnagare ska iallafall ha tillgång till att bygga bon, därför satte jag in en låda full med halm till dom idag så att dom själv kunde få bilda ett "bo".

I djurskyddslagen står tillochmed en viss boyta som gnagare ska ha, tur att våra bor i en lekstuga, haha.

Och apropå våra: Kaniner får aldrig bo ensam pga av att de är flockdjur, då kan ni tänka på hur ofta man
sett kaniner i djuraffärer bo i små burar och ensamma? Det har jag iallafall gjort många gånger.
Länstyrelsen ska titta upp så att djurskyddslagen upprätthålls men tex djuraffärsbesök kan uppkomma vartannat år! Om vi ser sånt här så bryter folk mot lagen och vi har egentligen rätt att anmäla eller upplysa!

Om ni vill läsa mer om det här så kan ni gå in på: http://www.sjv.se/amnesomraden/djur/andrasallskapsdjur/kaniner.4.62af51191240430af4d80002643.html

Ville bara komma fram till att man alltid ska tänka på djurets bästa och att dom kräver mycket även fast dom är smådjur. OCH att våra kaniner har ett jävligt bra liv om ja får säga det själv :)




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (vi två emellan)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback